Witamina C

Wpływ witaminy C na zdrowie człowieka jest nie do przecenienia. Uczestniczy ona w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, a jej brak prowadzi do poważnych schorzeń. Dlatego witaminy C nie powinno zabraknąć w diecie.

Pochodzenie witaminy C

Ludzki organizm potrafi wytwarzać niektóre witaminy, ale witamina C do nich nie należy. Dlatego tak ważne jest dostarczanie jej organizmowi z zewnątrz, i to w odpowiednich dawkach. Witamina C występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego; w największych dawkach w aceroli, dzikiej róży, rokitniku, czarnej porzeczce i papryce. Jej składnikiem jest kwas askorbinowy, zwany również askorbowym (źródło: www.pum.edu.pl).

Te produkty dostarczą organizmowi 1000 mg witaminy C:

  • 4,5 kg pomidorów,
  • 1,8 kg szpinaku,
  • 2,3 kg kalafiora,
  • 2,0 kg brokułów,
  • 3,9 kg grejpfrutów,
  • 2,0 kg cytryn,
  • 0,5 kg natki pietruszki.

Wiele osób ma trudności z dostarczeniem sobie odpowiednich składników w codziennej diecie, dlatego ważna jest suplementacja.

Formy występowania

Najczęściej spożywamy witaminę C w tabletkach o charakterystycznej żółtej barwie. Małe dzieci, które mają jej niedobory, otrzymują ją w kroplach. Na rynku jest również dostępny kwas askorbinowy w formie proszku, który można kupić w aptekach. Zażywa się go, dodając do jedzenia lub napojów. Witamina C występuje też w postaci tabletek do żucia oraz tabletek musujących lub można ją podawać dożylnie (źródło: www.doz.pl).

Witamina C – działanie

Witamina C to niezbędny składnik procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej inne tkanki naszego organizmu, ochraniającej jego wrażliwe części i zapewniającej podporę poszczególnym narządom. Odgrywa ona dużą rolę w metabolizmie lipidów i w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca. Kolagen, który jest wytwarzany pod wpływem kwasu askorbinowego, ułatwia szybsze gojenie się ran i wchłanianie krwiaków. Witamina C wspomaga również układ odpornościowy, dzięki czemu łatwiej jest nam bronić się przed infekcjami. Jednak wbrew powszechnie panującej opinii, kiedy już dojdzie do rozwoju infekcji, nie skraca jej i nie łagodzi objawów (źródło: www.doz.pl).

Witamina C jest bardzo ważna dla organizmu człowieka, ponieważ bierze udział w jego mechanizmach obronnych, przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu. Stres oksydacyjny określa się jako stan organizmu charakteryzujący się zaburzeniami równowagi pomiędzy szybkością wytwarzania wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (RFT) a tempem ich unieszkodliwiania przez antyoksydanty. Zwiększona ilość reaktywnych form tlenu i wolnych rodników występuje w organizmie w normalnych procesach życiowych (oddychanie, zwalczanie wirusów i bakterii), jak również podczas wysiłku fizycznego.

Formy reaktywne tlenu i wolne rodniki powinny być systematycznie niwelowane przez antyoksydanty. Przy niedostatecznym potencjale przeciwutleniającym może to doprowadzić do patologicznych zmian czynnościowych w komórkach i tkankach ustrojowych. Dlatego właśnie tak istotne jest, aby zapobiegać degradacji komórek i dostarczać w sposób równomierny i ciągły antyoksydacyjną witaminę C.

Kwas L-askorbinowy syntetyczny a naturalny

Kwas L-askorbinowy syntetyczny ma taką samą budowę jak ten naturalny, pochodzący z owoców czy natki pietruszki, mają również takie samo działanie. W roślinach kwas L-askorbinowy syntetyzowany jest z D-glukozy. W laboratoriach także z D-glukozy pozyskiwanej np. z kukurydzy, pszenicy lub innego surowca naturalnego. Dlaczego zatem witamina C występująca w naturze wchłania się w większym stopniu od syntetycznej?

Naturalna witamina jest dobrze przyswajalna ze względu na wchodzące w skład jej otoczenia naturalne bioflawonoidy (rutyna, kwercetyna) i cały szereg aminokwasów. Bioflawonoidy zwiększają przyswajalność nawet do 80%. Witamina syntetyczna jest słabo przyswajalna ze względu na brak otoczenia bioflawonoidów. Przyswajanie witaminy C syntetycznej można poprawić przez zastosowanie matrycowej budowy tabletki. Taka technologia wytwarzania zapewnia powolniejsze uwalnianie witaminy C (przedłużone uwalnianie) i lepsze przyswajanie. W takich warunkach przyswajanie witaminy C jest powolne i całkowite oraz nie następuje szybkie wydalanie jej z moczem.

Niedobory witaminy C

Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy zwiększa się u osób z nadciśnieniem tętniczym, żyjących w dużym stresie, prowadzących nieregularny tryb życia, palących papierosy, nadużywających alkoholu, a także u diabetyków. Większych dawek witaminy C potrzebują również mieszkańcy dużych aglomeracji, ponieważ niszczą ją obecne w powietrzu zanieczyszczenia i toksyny. Przyjmowanie niektórych leków również może powodować jej niedobory, na przykład kwas acetylosalicylowy hamuje jej wchłanianie.

Witamina C a cykl miesiączkowy i antykoncepcja hormonalna

Wpływ witaminy C na regulację cyklu menstruacyjnego u kobiet nie został udowodniony. Natomiast badania potwierdziły, że kwas askorbinowy ma wpływ na poziom hormonów i może też wpływać na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Przyjmowanie go w dużych dawkach spowalnia metabolizm wątrobowy estrogenów i prowadzi do podwyższenia stężenia hormonów we krwi. To z kolei może być przyczyną nudności i wymiotów. Szczególną uwagę należy także zwrócić na nagłe odstawienie witaminy C. Jego konsekwencją może być bowiem gwałtowne obniżenie się poziomu estrogenów we krwi, co zwiększa ryzyko owulacji (źródło: www.doz.pl).

Wpływ witaminy C na skórę

  • Jest ona silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym skutecznie wolne rodniki i wspomagającym ochronę przeciwsłoneczną.
  • Działa przeciwzmarszczkowo, stymulując syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem.
  • Niweluje przebarwienia i poprawia koloryt skóry.

Jest wskazana do pielęgnacji cery naczynkowej i zaatakowanej trądzikiem różowatym, ponieważ działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie, uszczelnia naczynka i poprawia stan bariery lipidowej skóry (źródło: www.bio-med.pl).

Witamina C lewoskrętna – czy istnieje?

Wiele nieporozumień jest wokół skręcalności witaminy C. Witamina C w naturze występuje jako kwas L-askorbinowy. Literka “L” nie dotyczy lewostronnej rotacji optycznej w roztworach wodnych. Przeciwnie, naturalna witamina C skręca płaszczyznę polaryzacji w prawo. “L” dotyczy jej konfiguracji przestrzennej.

Przeczytaj też:

Witamina K2

Witamina K2 nie tylko wzmacnia kości i odpowiada za krzepliwość krwi, ale wpływa pozytywnie na cały organizm. Najnowsze badania wskazują, że ogranicza ona ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, śmierci z powodu choroby sercowo-naczyniowej, pojawienia się choroby Parkinsona i raka wątroby.

Przejdź do artykułu
Witamina D

Od dawna wiadomo, że witamina D jest niezbędna do prawidłowej mineralizacji kości – zapobiega m.in. krzywicy i osteoporozie. Ostatnie dziesięciolecia przyniosły jednak nowe odkrycia na temat wszechstronnej funkcji, jaką pełni ona w organizmie.

Przejdź do artykułu
Wzmacnianie organizmu

Każdy z nas chciałby cieszyć się dobrym zdrowiem, doskonałym samopoczuciem i kondycją. Czego potrzebuje na co dzień nasz organizm, abyśmy mogli być aktywni przez długie lata?

Przejdź do artykułu