Witamina K2

Witamina K2 nie tylko wzmacnia kości i odpowiada za krzepliwość krwi, ale wpływa pozytywnie na cały organizm. Najnowsze badania wskazują, że ogranicza ona ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, śmierci z powodu choroby sercowo-naczyniowej, pojawienia się choroby Parkinsona i raka wątroby.

Odkrycie witaminy K i badania

Witamina K2 jest częściowo produkowana naturalnie w ludzkim organizmie przez bakterie jelitowe. Badania kliniczne wykazały, że suplementacja tym związkiem może przynieść bardzo duże korzyści prozdrowotne, nawet w przypadku poważnych, przewlekłych chorób układowych. Jako suplement diety witamina K2 występuje w postaci tabletek powlekanych bądź (rzadziej) kapsułek. W przypadku dobrych suplementów wystarczy przyjmować 1 tabletkę dziennie.

Witaminę K odkrył Henrik Dam w 1929 roku, prowadząc badania nad wpływem niskotłuszczowej diety na krzepliwość krwi u kurcząt. Następnie potwierdzono jej wpływ na poziom protrombiny i krzepliwość krwi. Obecnie wykazuje się pozytywne działanie witaminy K2 na zdrowie kości, serca i naczyń krwionośnych. Potwierdzono także, że niedobór witamin D i K może mieć wpływ na rozwój chorób otępiennych (źródło: A. Wawrzyniak i wsp. Plejotropowe działanie witamin D i K, Pediatr. Med.2015, 11 (4), s. 374–381). Badania nad działaniem plejtropowym witaminy K2 – czyli jej pozytywnym wpływem na cały organizm – są obecnie prowadzone.

Czym jest witamina K2?

Witamina K2 to grupa związków, nazwanych menachinonami: MK-n (n – od 1 do 13). Najlepiej znane jej postacie to MK-4 i MK-7. Menachinon-6 jest produkowany w ludzkim organizmie przez bakterie jelitowe.

Menachinony są syntetyzowane przez bakterie fermentacyjne. W jakich produktach występuje witamina K2? Przede wszystkim w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego (jajach, produktach mlecznych). Z witaminy K1 i związku MK-7 powstaje menachinion MK-4, który jest syntezowany w komórkach ssaków.

Najlepiej przyswajalną postacią witaminy K2 jest menachinion MK-7, powstający m.in. w wyniku fermentacji soi natto.

W suplementach diety witamina K2 często występuje wraz z witaminą D3, gdyż badania kliniczne potwierdzają synergiczny wpływ tych witamin na niektóre procesy metaboliczne, m.in. budowę tkanki kostnej czy ośrodkowy układ nerwowy. Ponadto obie witaminy wykazują działanie antynowotworowe i pomagają utrzymać sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego (źródło: A. Wawrzyniak i wsp. Plejotropowe działanie witamin D i K, Pediatr. Med.2015, 11 (4), s. 374–381). Witamina K2 jest dobrze przyswajana przez ludzki organizm w obecności tłuszczów. Dlatego też zawierające ją preparaty należy przyjmować po posiłku.

Witamina K2 – właściwości i działanie

Witamina K odpowiada m.in. za prawidłową krzepliwość krwi. Ponadto:

  • jej przyjmowanie pozwala zmniejszyć nadmiernie obfite krwawienia miesiączkowe,
  • nie wykazuje się wpływu suplementowania witaminą K2 na antykoncepcję hormonalną,
  • witamina K2 aktywuje pozawątrobowe białka Gla, odpowiedzialne za prawidłową dystrybucję wapnia w organizmie, dzięki temu przyczynia się ona do zachowania w zdrowiu kości – wspomaga wbudowywanie się wapnia w tkankę kości, serca i naczyń krwionośnych,
  • najnowsze badania wykazują też jej pozytywny wpływ na układ krwionośny – zapobiega ona tworzeniu się zwapnień, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i śmierci z powodu choroby sercowo-naczyniowej – ośrodkowy układ nerwowy oraz działanie antynowotworowe.

Trwają badania nad możliwością modyfikowania za pomocą witaminy K2 genetycznych defektów prowadzących do rozwinięcia się choroby Parkinsona. Jak dotąd działanie takie udało się uzyskać u muszek owocówek Patrikowi Verstrekenowi z Flandryjskiego Instytutu Biotechnologii oraz jego kolegom z Northern Illinois University (źródło: www.rynekzdrowia.pl).

Ze względu na szerokie spektrum działania można przypuszczać, że witamina K2 – podobnie jak witamina D – może mieć działanie plejotropowe na organizm ludzki. Obecnie trwają intensywne badania kliniczne w tym obszarze (źródło: pulsmedycyny.pl).

Witamina K2 – dawkowanie i niedobory

Badania kliniczne wykazują, że minimalne dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę K (wszystkie jej formy) wynosi 5O–12O mikrogramów, przy czym zaznacza się, że jest to tylko zapotrzebowanie wątrobowe. Problem wykorzystywania witaminy K w innych tkankach jest obecnie w fazie badań (źródło: www.esculap.com). W przypadku witaminy K2 trudno o hiperwitaminozę, gdyż nie jest ona toksyczna dla organizmu. Może zatem być stosowana w większych dawkach.

Obecnie rekomendowana dawka dzienna witaminy K2 dla osoby dorosłej, przyjmowana w postaci suplementu diety, to 75 mikrogramów.

Niedobory witaminy K2 przyczyniają się do rozwoju osteoporozy i choroby sercowo-naczyniowej. Potwierdzają to badania epidemiologiczne (Rotterdam Study) przeprowadzone wśród populacji zamieszkującej Środkową Europę. Ponadto niedobory te mogą prowadzić do rozwoju chorób otępiennych.

Witamina K a ciąża

Przyjmowanie witaminy K2 podczas ciąży ma pozytywny wpływ na uformowanie kształtu twarzy, głowy, szkieletu oraz uzębienia dziecka.

Działanie u dzieci

Witamina K2 powinna być suplementowana u małych dzieci wraz z witaminą D. Na deficyty tych witamin narażone są szczególnie dzieci karmione tylko w sposób naturalny. Witaminy K2 i D3 wpływają pozytywnie na rozwój kośćca oraz naczyń krwionośnych.

Witamina K2 – przeciwwskazania do przyjmowania

Nie należy stosować witaminy K2 w przebiegu gruźlicy, sarkoidozy oraz niektórych typów chłoniaków. Szczególną ostrożność należy zachować, przyjmując leki rozrzedzające krew (np. pochodne warfaryny lub aspiryny) – w tym przypadku suplementację witaminą K2 trzeba skonsultować z lekarzem prowadzącym. Działania niepożądane w suplementowaniu witaminą K2 mogą wystąpić, jeśli ignorowane są przeciwwskazania. 

Pozytywny wpływ na organizm człowieka

Istnieją przypuszczenia – częściowo już potwierdzone w badaniach klinicznych – że witamina K2 wpływa pozytywnie na cały organizm człowieka. Może się okazać, że dzięki niej będzie można korygować skutki defektów genetycznych, które prowadzą do rozwoju choroby Parkinsona. Obecnie prowadzone są badania w tym kierunku.

Witamina ta może być także nową nadzieją w walce z nowotworami (źródło: www.esculap.com). Jej niedobory przyczyniają się do rozwoju osteoporozy oraz chorób serca i naczyń krwionośnych.

Przeczytaj też:

Wzmacnianie organizmu

Każdy z nas chciałby cieszyć się dobrym zdrowiem, doskonałym samopoczuciem i kondycją. Czego potrzebuje na co dzień nasz organizm, abyśmy mogli być aktywni przez długie lata?

Przejdź do artykułu
Witamina C

Wpływ witaminy C na zdrowie człowieka jest nie do przecenienia. Uczestniczy ona w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, a jej brak prowadzi do poważnych schorzeń. Dlatego witaminy C nie powinno zabraknąć w diecie.

Przejdź do artykułu
Suplementy diety na odporność

Jesienią i zimą nasz układ immunologiczny jest wystawiony na ciężką próbę. Warunki atmosferyczne i temperatura ciągle się zmieniają, często bardzo radykalnie i to w ciągu jednego dnia – trudno jest do nich dopasować ubiór. Skutek jest taki, że często przegrzewamy się lub wychładzamy – a to osłabia odporność.

Przejdź do artykułu